Vouwkarton Academy 2013 succesvol afgerond

De opleiding 'Vouwkarton: van grondstof tot creatieve verpakking' werd afgesloten met een bezoek aan Philip Morris

Dit jaar namen 13 cursisten deel aan de opleiding Vouwkarton Academy die in samenwerking met het NVC wordt georganiseerd. Tijdens deze opleiding maakten zij kennis met alle facetten van de vouwkartonnageindustrie: van grondstof tot creatieve verpakking. 

De cursus begon met een bezoek aan de enige vouwkartonfabriek in Nederland van Mayr-Melnhof in Eerbeek. De vouwkartonmarkt werd in een breder perspectief geplaatst en de productie van vouwkarton werd van vezel tot karton doorlopen, met uiteindelijk een rondleiding door de productie. Dit blijft altijd erg indrukwekkend om te zien.  

Vervolgens werden de cursisten bij het NVC in Gouda door verpakkingshoogleraar Roland ten Klooster meegenomen door de wereld van verpakken. Er werd ingegaan op de product- en verpakkingseisen, (meilieu)wetgeving en de productie, eigenschappen en toepassingen van verschillende verpakkingsmaterialen. Een stuk theorie dat niet mag ontbreken in een opleiding als deze. 

Tijdens dag drie werd er een rondgang door België gemaakt waarbij nieuwe technologieën in vouwkartonnage aan bod kwamen. Vragen als: 'Wat is digitaal drukken en welke betekenis kan dit hebben voor de vouwkartonnageindustrie?', kwamen uitgebreid aan bod tijdens het bezoek aan Plantin waar ook HP een presentatie gaf. Ook werd er bij Antilope in Lier de nieuwe Highcon digitale stansmachine bekeken. De dag werd afgesloten met een bezoek aan Smurfit Kappa Van Mierlo, waar de moderne cacheertechnologie in N/G en Minigolf in de praktijk werd aanschouwd. 

Vouwkarton Academy 2013De laatste dag van de opleiding werd aangevangen bij Smurfit Kappa Trimbach. Na een korte bedrijfspresentatie volgde een tweede opleidingsdeel door verpakkingshoogleraar Roland ten Klooster. Hij ging in op creativiteit en het out-of-the-box denken dat zo noodzakelijk is om tot meer toegevoegde waarde richting de klant te komen. Ook de verschillende ontwerptechnieken en het beslisproces van marketing tot productie kwam ruimschoots aan bod. Na de lunch vertrok de groep naar Philip Morris waar een algemene introductie over Philip Morris volgde en vervolgens een presentatie vanuit verpakkingskundig perspectief  door een oud cursist van de NVC Opleiding Verpakkingskundige. Aansluitend was een indrukwekkende rondleiding langs het gehele productieproces. De productiesnelheden werden speciaal voor de cursisten korte tijd verlaagd, zodat ze het proces beter konden volgen.

Deze laatste editie van de Vouwkarton Aacademy opleiding 'Vouwkarton: van grondstof tot creatieve verpakking' was erg geslaagd en zal in de toekomst zeker een vervolg krijgen. De cursisten kregen aan het eind van de opleiding een door het NVC erkend certificaat uitgereikt als bewijs van deelname. 
  

Gepubliceerd op:   3 december 2013 2417 x bekeken
Categorie:  Vouwkarton