Terugblik Netwerkdag 2017

Terugblik op de jaarlijkse Netwerkdag van Vouwkarton Platform Nederland die in het teken stond van de 'Plastic Soup'.

Op donderdag 6 juli 2017 vond de jaarlijkse Vouwkarton Platform Nederland Netwerkdag plaats in Noordwijk. Deze dag stond in het teken van de zogenaamde ‘plastic soup’ en de risico’s die onze huidige omgang met plastic meebrengt voor het milieu en de volksgezondheid. Het was een zeer geslaagde dag met meer dan 30 deelnemers. De Netwerkdag werd afgesloten met een borrel en barbecue.

PSSDE PLASTIC SOUP SURFER
Merijn Tinga - beter bekend als de Plastic Soup Surfer – gaf een inspirerende presentatie m.b.t. zijn missie en n.a.v. de laatste expeditie. De expeditie begon in de Zwitserse Alpen bij de bron van de rivier de Rijn en eindigde symbolisch bij de monding in de Noordzee bij Hoek van Holland.

De confrontatie
Met het volbrengen van de expeditie begint de missie pas echt. De Plastic Soup Surfer gaat terug stroomopwaarts en confronteert de CEO’s van het verpakkende bedrijfsleven en de industrie met hun eigen in de Rijn gevonden plastic afval.

PSS sub

De deurwaarder
Inmiddels staan bijna 8 deurwaarders klaar om met het afval én een juridisch stuk (het desbewustheids exploot) de directiekamers binnen te lopen. Hun doel: de CEO wijzen op hun rol en verantwoordelijkheid waar het gaat om plastic vervuiling van ons milieu, rivieren en zeeën. CEO’s zijn beslissingsbevoegd en kunnen hun macht laten gelden daar waar het gaat om de ontwerpen van de verpakkingen, het gebruik van alternatieve materialen, de communicatie naar de consument én meewerken bij de invoering van statiegeld op kleine drankverpakkingen.

U kunt de Plastic Soup Surfer ook ondersteunen door een aandeel te kopen. 


PSFDE PLASTIC SOUP FOUNDATION
Jeroen Dagevos gaf namens de Plastic Soup Foundation een presentatie. Er is een duidelijk belang voor de Nederlandse papier- en kartonindustrie om met hen samen te werken en te zorgen dat eindgebruikers inzien dat papier en karton in tegenstelling tot kunststof wel duurzaam is, omdat kunststof namelijk niet afbreekt en overal als micro- of nano plasticdeeltjes in het milieu (ter land, ter zee en in de lucht) én in de voedselketen terechtkomt. Er wordt steeds meer duidelijk over de negatieve gevolgen van de manier waarop wij als samenleving met kunststof omgaan. 


Plastic vervuiling op het strand

 

 

 

 

Gepubliceerd op:  11 juli 2017 91 x bekeken
Categorie:  Vouwkarton