Zijn alternatieven voor plastic slechter voor milieu?

Zijn alternatieven voor plastic slechter voor milieu?

Bedrijven voelen de druk om over te stappen op alternatieven voor plastic. De Britse Circular Economy Taskforce sprak met supermarkten en merken over hun beleid en constateerde dat het plasticprobleem geregeld wordt vervangen door nieuwe vormen van vervuiling. De auteurs van het rapport Plastic Promises zeggen dat het overstappen van plastic op andere materialen zelfs kan leiden tot een grotere CO2-footprint. Zo zouden papieren tassen een hogere CO2-uitstoot hebben dan plastic tassen.


Design for recycling
In de nieuwsbrief van de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (NRK) wordt deze mededeling uitvergroot. Wat het Vouwkarton Platform verdienen de conclusies die worden getrokken uit het rapport Plastic Promises nuancering. Een circulaire economie is namelijk meer dan een lage CO2-uitstoot. Het gaat om design for recycling en de keuze voor een duurzaam materiaal is daarbij van evident belang. Papier en karton hebben een hernieuwbare grondstof die CO2 opslaat: de houtvezel. Papier en karton zijn daarnaast recyclebaar. Plastic vervangen door gelamineerd karton dat minder goed te recyclen is, kan uiteraard betekenen dat er geen verduurzaming plaatsvindt. Zo roept de stichting PRN op om laminaatgebruik te voorkomen/verminderen.


Milieuorganisatie The Green Alliance zegt dat het publiek zicht terecht zorgen maakt over plasticvervuiling. Maar de kern van het probleem is volgens de organisatie onze wegwerpmaatschappij: we moeten minder spullen aanschaffen, gebruiken en als we ze eenmaal hebben hergebruiken.

  

Gepubliceerd op:  16 januari 2020 107 x bekeken
Categorie:  Duurzaamheid