8 december 2022

Verordening Verpakking en Verpakkingsafval – proposal

Verordening Verpakking en Verpakkingsafval – proposal

Verschil tussen "richtlijn" en "verordening
De Europese-Commissie heeft bevestigd dat het Packaging and Packaging Waste beleid zal worden uitgevoerd als een verordening en niet als een richtlijn (zoals bij het vorige beleid) - een verordening is een bindend wetgevingsbesluit dat in zijn geheel moet worden toegepast in de 27 lidstaten van de EU, terwijl een richtlijn een wetgevingsbesluit is waarin doelstellingen worden vastgesteld die moeten worden verwezenlijkt, met ruimte voor flexibiliteit bij de uitvoering ervan.

Definities
De verordening bevat duidelijke definities voor verpakking, voor recycleerbare verpakking, voor herbruikbare verpakking en wat op schaal gerecycleerd is.

Doel van de verordening

  • De toenemende hoeveelheid verpakkingsafval aanpakken door reductiedoelstellingen voor alle lidstaten vast te stellen (reductiedoelstellingen per hoofd van de bevolking op basis van verpakkingsafval van 2018 van 5% in 2030 / 10% in 2035 / 15% in 2040).
  • Introduceert gerecycleerde inhoud in kunststof verpakkingen (met inbegrip van het kunststof gedeelte van samengestelde verpakkingen)
  • Vermindert de complexiteit van de verpakking
  • Ontwerp hergebruik en recycleerbaarheid in verpakkingen via DfR-richtlijnen (Design for Recycling).